Jalapeno rondele prajit

Jalapeno rondele prajit

Jalapeno rondele prajit

Aporopos de aperitive care creeaza dependenta…

Rondelele prajite de jalapeno sunt genul de aperitiv la care amatorii de picant saliveaza. Ai acel ‘crunch’ decadent mixat cu iutimea ardeiului iute, la care poti sa adaugi si un sos pentru a adauga un strop de savoare la mix.

Jalapeno nu este suficient de iute pentru tine? Nici o problema. Poti oricand sa inlocuiesti jalapeno cu serrano sau chiar cu ceva si mai iute, daca esti aventuros.

Reteta este valabila indiferent de soiul de ardei iute folosit.
citeste mai departe

Pesto de Jalapeno cu Cilantro

Pesto de jalapeno si cilantro

Pesto de jalapeno si cilantro

Varianta condimentata a traditionalului pesto. Pesto-ul de Jalapeno cu Cilantro pastreaza aroma ’earthiness’ a pesto-ului traditional si adauga un strat de prospetime si iuteala.

Este perfect ca si sos pentru paste, de intins pe sandwich-uri sau ca si dip picant pentru amatorii de iute.

Nu trebuie neglijat, de asemenea, nici ca si sos Taco ‘out-of-the-box’, in special pentru friptura sau tacos cu pui. Dincolo de iutimea ardeiului jalapeno, prospetimea data de cilantro si de stropul de lime se potrivesc de minune cu aromele tipice a bucatariei mexicane.

Pentru a ridica gradul de iuteala inlocuiti Jalapeno cu Serrano. Are o aroma similara (luminos și ierbos), doar ca este mai iute. Ardeii Serrano pot avea de 2 ori (si, uneori mai mult) iutimea unui ardei Jalapeno. citeste mai departe

5 sfaturi pentru pastrarea condimentelor

5 sfaturi pentru pastrarea condimentelor

5 sfaturi pentru pastrarea condimentelor

Daca nu te gandesti la condimentele tale ca si la ingrediente perisabile, este timpul sa incepi. Borcanul cu garam masala, care rancezeste undeva in dulapul cu condimente de zece ani incoace?

Este probabil decolorat, plin de cocoloase si nu mai are nici un fel de gust. Mai mult decat atat, nu exista cale de intoarcere pentru ce-i invechit: nu poti compensa deficientele condimentelor turnand o cantitate mai mare in curry.

In timp ce calitatea aromei se va diminua in mod inevitabil, in timp, este posibil sa prelungesti gustul si prospetimea condimentelor folosind o depozitare corespunzatoare.

Iata cinci sfaturi pentru a asigura prospetimea condimentelor, atata timp cat e posibil, astfel incat sa gatesti cu cele mai bune ingrediente posibile.
citeste mai departe

Ardeiul iute, planta anului 2016

Ardeiul iute, planta anului 2016

Ardeiul iute, planta anului 2016

Aceasta leguma de la care ne ia foc gura aduce multe beneficii sanatatii: stimuleaza circulatia si digestia, topeste calculii renali si colesterolul, ia durerea si intareste dintii si firul de par.

In fiecare an, incepind cu 1995, specialistii in horticultura si fitoterapie de la International Herb Association desemneaza o Planta a Anului. Pentru 2016, cistigator a fost declarat ardeiul iute, reusind sa primeasca voturile comisiei la toate cele trei categorii: medicina, gastronomie si plante decorative.

Ardeiul iute este o leguma folosita din cind in cind si in bucataria romaneasca, insa la alte popoare, este un ingredient nelipsit din farfurie, de unde si o sumedenie de moduri de preparare.

Romanii maninca doar sarmalele si ciorba de burta cu ardei iute, in schimb aceasta planta si-a gasit intrebuintarea din plin in medicina traditionala, unde este folosita sub forma de tincturi si plamade, bune pentru raceli, boli cardiovasculare, reumatism, frumusete si descintece.

Pe tot parcursul anului trebuie sa consumam mai mult decit de obicei din acest condiment de foc, mai ales ca 2016 e Anul Maimutei de Foc.
citeste mai departe

Sos de ardei iute cu un ingredient “secret”

Sos de ardei iute cu piersici si lamaie

Sos de ardei iute cu piersici si lamaie

Sos de ardei iute inedit mai bun decat in magazine. Ingredientul secret? Afla mai jos. Simplu, aromat, bun, usor de facut.

Cand vorbim despre sos de ardei iute, exista sute si sute de retete. Cu ardei dintre cei mai iuti, cu ingrediente exotice si greu de gasit, cu ore si ore intregi de preparare si pregatire.

Reteta de mai jos, nu-i asa. Ingredientele se gasesc, sau se substituie cu ceva foarte similar, de ex, praful de usturoi cu usturoi proaspat sau pudra de ghimbir, la fel, cu ghimbir proaspat. citeste mai departe

Sos de ardei iute cu usturoi

Sos de ardei iute cu usturoi

Sos de ardei iute cu usturoi

Oh, Sriracha, ador sriracha. La un moment dat, in ultimul an sau pe acolo, a inlocuit Tobasco ca sosul meu iute preferat. E dulce, e picant, si cu o doza consistenta de usturoi, este mult mai aromat decat sticluta mica cu capacul rosu.

Si cu doar 5 ingrediente, este atat de usor sa-ti faci propriul sos de usturoi cu ardei iute la domiciliu. Proaspat. Si cu mai putin (fara!) guma xantan.

Ardeiul gras rosu ii ofera densitate sosului, precum si dulceata naturala (fara adaos de zahar!). Iar apoi iutimea. Daca nu sunteti amatori de iute, folositi mai putin ardei iuti decat in reteta (reteta originala continea 4 ardei Habanero sau alti ardei iuti rosii sau oranj).

Am folosit ardei iuti Tepin, dupa ce odrasla de 2 ani, a dat peste un mic arbust care crestea salbatic in citeste mai departe

Medicamentul din bucatarie, mancarea picanta ne ajuta sa traim mai mult

Ardei iute proaspat

Ardei iute proaspat

Un nou studiu, arata ca persoanele care consuma mai des mancare picanta, traiesc mai mult. Cercetatorii au examinat dietele a peste 500.000 de oameni din China, de-a lungul a sapte ani.

Iata concluzia: din cele 500.000 de persoane pe care s-a realizat studiul, cei care au consumat mancare picanta de doua ori pe saptamana au avut cu zece la suta mai putine sanse de a dezvolta boli care sa le puna viata in pericol.

La cei care au consumat de trei ori pe saptamana mancare picanta, riscul aparitiei unor boli periculoase a scazut cu 14 procente.

Studiul a fost realizat pe subiecti cu varste intre 35 si 79 de ani, din zece regiuni diferite ale Chinei. Iar in cei sapte ani au fost inregistrate 20.224 de decese. Studiul a fost publicat luna aceasta in British Medical Journal, insa este vorba doar despre o lucrare observationala, nu una stiintifica. citeste mai departe

11 beneficii asupra sanatatii ale ardeiului Cayenne

Cayenne proaspeti

Cayenne proaspeti

Ardeiul iute Cayenne face parte din aceeasi familie (Capsicum) cu ardeiul gras si ardeiul iute jalapeños. De asemenea mai este cunoscut sub alte denumiri precum condiment Guineea, Aleva si ardei Bird-eye.

In stare pulbere se poate identifica drept boia rosie iute. Se inmulteste vegetativ din Capsicum Annuum. Sunt foarte multe intrebuintari ale acestui ardei, dupa cum veti vei vedea in acest articol.

1. Calmeaza iritatiile
In cazul ulcerului, durerilor de gat si diaree este un remediu sigur, de asemenea calmeaza iritatiile cauzate de afectiuniile de mai sus.
2. Te scapa de raceli si gripa
Ardeiul Cayenne ajuta la indepartarea mucusului adunat in cavitatea nazala deci amelioreaza raceala si gripa. citeste mai departe

Reteta de tinctura ardei iute

Reteta de tinctura ardei iute

Reteta de tinctura ardei iute

Ardeiul ‘Capsicum annuum’, este o specie populara a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Proprietatile medicinale ale ardeiului sunt limitate, in general, la proprietatile vitaminizante indeosebi privind vitaminele A si C.

In acest sens, varietatea de ardei iute este o exceptie datorita substantei iritante capsaicina, cu multiple indicatii terapeutice. Ardeiul iute este foarte bun in mancaruri, dar pe langa gustul sau intens, ofera si numeroase benefcii organismului.

Mod de preparare a tincturii

  • Taie marunt vreo 10 ardei iuti si pune-i intr-un borcan de 800 ml;
  • Toarna deasupra 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade si inchide-l cu un capac;
  • Lasa-l la macerat 10 zile, timp in care mai scutura putin borcanul; citeste mai departe

Pasta de ardei iuti cherry

Pasta de ardei iuti

Pasta de ardei iuti

Retetea de pasta de ardei iuti nu se adreseaza numai celor carora le place mancarea picanta. Este buna s-o avem mereu la indemana, da un gust si o aroma excelenta mancarurilor.

Se poate utiliza la sosurile pentru paste,marinata pentru carne si-n orice fel de mancare pe care voi o vreti picanta.

Ingrediente:

  • 800 g ardei iute (am folosit cherry, curatat de cotoare si seminte)
  • 3 linguri de sare grunjoasa
  • 150 ml ulei de masline (sau floarea-soarelui)

citeste mai departe

Ardei iute pentru canicula? Ce (nu) trebuie sa mananci vara

Ardei iute pentru canicula

Ardei iute pentru canicula

Ardei iute – da, varza – nu? Miturile despre alimentele recomandate vara prolifereaza constant.

Daca toata lumea e de acord ca impotriva deshidratarii e ideal sa lupti folosind multa apa (apa minerala plata), fructe si legume care contin multa apa (salata verde, castravetii, spanacul, telina si ardeii grasi contin 90% apa! la fel, pepenele rosu, pepenele galben si capsunile!), exista si alte pareri.

Astfel, chinezii considera ca alimentele yin sunt racoritoare, in timp ce alimentele yang te incalzesc excesiv (ceapa, usturoi, varza, praz, pastarnac, cirese, smochine, frunze de dafin, scortisoara, marar).

citeste mai departe

Pasta de ardei iuti

Pasta de ardei iuti

Pasta de ardei iuti

Si tot cautand prin cutiuta mea cu poze, mi-am adus aminte ca ast’ toamna eu am “confectionat” o delicioasa pasta de ardei iute.

Am tot cautat la momentul respectiv o reteta de pasta de ardei iuti si in cele din urma am gasit o reteta traditionala italieneasca din zona Calabria care mi-a captat atentia.

Am folosit ardei iuti rotunzi (ciresica) de la mama din gradina. Sunt extrem de iuti asa ca folositi neaparat manusi!

Ingrediente

Stiinta in spatele ardeilor iuti

Stiinta in spatele ardeilor iuti

Stiinta in spatele ardeilor iuti

Sa pulverizezi cu ardei iute un intreg apartament plin de oaspetii la masa este un mod dramatic de a demonstra efectul puternic al capsaicinei asupra glandelor lacrimale si a tractul respirator.

Capsaicina este, desigur, substanta rauvoitoare responsabila pentru ochi inlacrimati, sughit, si nascocitul “exit burn” pe care intreaga planeta a ajuns sa-l asocieze cu o doza estimata gresit de ardei iute.

In cazul meu, am lasat o tigaie, cu putin ulei, pe plita prea mult timp inainte sa adaug cativa pumni de de birds eye chilli, tocat marunt, in centrul sau fierbinte. Valul rezultat s-a raspandit rapid in fiecare camera din micul apartamentn iar grupul plangand de aproximativ 10 persoane a petrecut 15 minute, ingramaditi afara, uitandu-se la ferestrele deschise cum aperitivele si starea de spirit se racesc. In ciuda celei mai bune incercari ale mele de a reface atmosfera, cu o prelegere improvizata si revigoranta despre chimia si biologia acestei molecule tafnoase, seara a ramas citeste mai departe

Piperul Cayenne, un condiment – medicament care lupta cu kilogramele in plus

Planta si fructe Cayenne

Planta si fructe Cayenne

Generalitati

Piperul Cayenne sau Piperul rosu, este un produs extras din Ardeiul Cayenne un ardei iute din clasa Capsicum Frutescens, originar din Guyana.

Piperul Cayenne este o pudra aromata usor amaruie, cu gust foarte iute si culoare rosie asemanatoare cu boiaua dar de cateva ori mai iute, calitatile lui sunt cunoscute de mii de ani, este folosit in toata lumea ca si condiment-medicament benefic in numeroase afectiuni, este apreciat pentru efectele sale de imbunatatire a circulatiei sangelui si de detoxifiere a organismului.

Piperul rosu se obtine prin uscarea si macinarea fina a pulpei si semintelor ardeiului Cayenne. I se spune piper datorita iutimii sale si pentru ca este folosit in special uscat si macinat sub forma de pudra. citeste mai departe

Plantele comunica intre ele

Planta chilli

Planta chilli

La fel ca oamenii, plantele au nevoie de incurajare pentru a se dezvolta, motiv pentru care comunica intre ele, sustin cercetatorii.

Un studiu a demonstrat ca plantele de ardei iute aflate in perioada de germinare cresc mai bine atunci cand sunt asezate langa un vecin „prietenos”, in cazul de fata, un busuioc adult. In schimb, plasate langa un vecin „rautacios”, precum feniculul, plantele nu au mai prosperat.

Uneori, spun oamenii de stiinta, plantele isi dau seama langa ce vecini stau chiar si atunci cand se afla in stadiul de seminte. „Rezultatele noastre arata ca plantele sunt capabile sa influenteze pozitiv dezvoltarea semintelor printr-un mecanism necunoscut pentru moment. In acelasi mod, vecinii „rai”, precum feniculul, impiedica germinarea semintelor de ardei iute. citeste mai departe