5 sfaturi pentru pastrarea condimentelor

5 sfaturi pentru pastrarea condimentelor

5 sfaturi pentru pastrarea condimentelor

Daca nu te gandesti la condimentele tale ca si la ingrediente perisabile, este timpul sa incepi. Borcanul cu garam masala, care rancezeste undeva in dulapul cu condimente de zece ani incoace?

Este probabil decolorat, plin de cocoloase si nu mai are nici un fel de gust. Mai mult decat atat, nu exista cale de intoarcere pentru ce-i invechit: nu poti compensa deficientele condimentelor turnand o cantitate mai mare in curry.

In timp ce calitatea aromei se va diminua in mod inevitabil, in timp, este posibil sa prelungesti gustul si prospetimea condimentelor folosind o depozitare corespunzatoare.

Iata cinci sfaturi pentru a asigura prospetimea condimentelor, atata timp cat e posibil, astfel incat sa gatesti cu cele mai bune ingrediente posibile.

1. Pastreaza condimentele inchise ermetic.

Expunerea la aer va determina condimentele sa-si piarda aroma mai repede, astfel incit indiferent daca alegi borcane de sticla sau cutii metalice, tine minte sa pastezi aceste recipiente cu mirodenii bine inchise. Sau foleseste sfatul lui Ben Walters, proprietarul North Market Spices din Columbus.

Expert tip: Pastreaza condimentele in pungi de plastic de calitate superioara, care permit excesul de aer sa fie eliminat pentru a pastra prospetimea. Pungile de plastic normale de asemenea ajuta la o organizare usoara a condimentelor. “Eu imi pastrez pungile cu condimente intr-un cos de sarma pe care il rasfoiesc ca pe o cutie cu dosare”, spune Walters.

2. Pastreaza condimentele in intuneric.

Un set de borcane de condimente artizanale aliniate pe un pervaz ar putea arata dragut, dar lumina directa a soarelui va accelera pierderea aromei. Cea mai buna varianta este de a pastra borcanele intr-un sertar sau dulap, dar daca nu poti rezista nici cum esteticii unei colectii de condimente decorative, cumpara condimentele in cantitati mici, foloseste le repede si apoi reaprovizioneaza.

3. Pastreaza condimentele departe de caldura.

Raftul de asupra aragazului ar putea parea cel mai la indemana loc pentru a pastra condimentele preferate, dar caldura este inca un factor care va degrada rapid gustul lor. De asemenea, evita depozitarea condimentelor in apropierea masinii de spalat vase, un alt pericol – mai putin evident – ca si sursa de caldura.

4. Pastreaza condimentele departe de umiditate.

De asemenea, umiditatea ameninta termenul de valabilitate a condimentelor, un alt motiv pentru a nu pastra condimentele langa aragaz. Nu tineti niciodata condimentele in congelator, asigurati-va intotdeauna ca lingurita dozatoare este complet uscata inainte sa o infigeti intru-un recipient cu condimente sau ierburi, si urmati acest sfat al lui Megan O’brien, purtatorul de cuvant al gigantului din industria condimentelor McCormick.

Expert tip: Nu presara condimentele si ierburile direct din recipient deasupra unei oale aburinde, deoarece umiditatea poate ajunge in recipient. In schimb, presara intr-o lingurita dozatoare sau bol departe de aburi.

5. Tine evidenta vechimii condimentelor.

Nu exista nici un accord universal cu privire la termenul de garantie a condimentelor, dar toata lumea este de acord ca condimentele intregi, care-si pastreaza aroma intacta pe o perioada de unu-doi ani, se mentin mai bine decat cele macinate. Achizitionarea condimentelor intregi si macinarea lor acasa, chiar inainte de utilizare va maximiza gustul si prospetimea.

Indiferent daca ai cumparat condimentele intregi sau macinate, este o idee buna sa-ti notezi data cumpararii pe borcan, pentru o referinta viitoare. Gurmanzii care comanda produse high-end on-line pot, de asemenea, seta o alerta in calendar pentru reaprovizionare, bazata pe perioada de valabilitate a condimentelor preferate.

In cele din urma, cel mai bun garant al prospetimii condimentelor va fi intotdeauna aspectul, mirosul si gustul. In cazul in care un condiment nu mai are aroma sau savoare, sau in cazul in care are culoarea schimbata, nu te teme sa-l arunci.

sursa articol: http://www.thekitchn.com/5-tips-for-storing-your-spices-234304
sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/271623421251618002/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>