Ardeiul iute, planta anului 2016

Ardeiul iute, planta anului 2016

Ardeiul iute, planta anului 2016

Aceasta leguma de la care ne ia foc gura aduce multe beneficii sanatatii: stimuleaza circulatia si digestia, topeste calculii renali si colesterolul, ia durerea si intareste dintii si firul de par.

In fiecare an, incepind cu 1995, specialistii in horticultura si fitoterapie de la International Herb Association desemneaza o Planta a Anului. Pentru 2016, cistigator a fost declarat ardeiul iute, reusind sa primeasca voturile comisiei la toate cele trei categorii: medicina, gastronomie si plante decorative.

Ardeiul iute este o leguma folosita din cind in cind si in bucataria romaneasca, insa la alte popoare, este un ingredient nelipsit din farfurie, de unde si o sumedenie de moduri de preparare.

Romanii maninca doar sarmalele si ciorba de burta cu ardei iute, in schimb aceasta planta si-a gasit intrebuintarea din plin in medicina traditionala, unde este folosita sub forma de tincturi si plamade, bune pentru raceli, boli cardiovasculare, reumatism, frumusete si descintece.

Pe tot parcursul anului trebuie sa consumam mai mult decit de obicei din acest condiment de foc, mai ales ca 2016 e Anul Maimutei de Foc.

De la vrajitorie, la farfurie

Ardeiul iute a fost adus de Cristofor Columb. In retetele europenilor, la loc de cinste era piperul, asa ca, la inceput, condimentul nu a fost intrebuintat in alimentatie, cit in ritualuri. Ardeii iuti erau pusi pe foc pentru a tine la distanta vampirii si vircolacii. Fumul indeparta astfel si insectele daunatoare, de la tintari, la muste si gindaci. A ajuns sa fie folosit si in vrajitorie, iar in unele culturi este considerat extrem de eficient impotriva deochiului. In Africa se credea ca, pentru a creste cit mai iuti cu putinta, ardeii trebuiau sa fie plantati de un om nebun. La romani, se crede ca blestemele pot fi alungate prin presararea prafului de ardei in jurul casei. Iar in a treia zi de Boboteaza, se maninca ardei iute, ca sa fii iute la primejdie si sa scapi de toate bolile. La popoarele precolumbiene, a fost cultivat pentru prima oara acum circa 9.500 de ani! Tocmai de aceea, numai in Mexic, se cultiva astazi peste 140 de tipuri de ardei iuti. In Europa, mincarurile traditionale nu prea contin ardei iute, asa ca e cultivat doar in zona mediteraneana si Ungaria (paprika), zone cu traditie in gastronomia picanta bazata pe ardei iute. Portughezii cultiva un soi special pentru murat, piripiri, iar italienii ii spun peperoncino. La noi se mai numeste in sud, ciusca, denumire imprumutata de la bulgari. Oricum s-ar numi, sutele de soiuri mai iuti sau mai blinde, verzi, portocalii sau rosii, sint nu doar o provocare pentru gust, ci si un medicament nepretuit.

Capsaicina pisca si vindeca

Ardeiul iute contine capsorubina, caroten, luteina, capsathina, vitaminele A, K, B6 si C, zinc, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, fier, magneziu si fosfor. Dar iuteala ardeilor este data de o substanta numita capsaicina si se masoara in unitati Scoville (in functie de diluarea extractului de ardei iute). Capsaicina este, de fapt, o arma chimica dezvoltata de planta pentru a se proteja de paraziti. Fiind atit de puternica, substanta e folosita la realizarea sprayurilor lacrimogene, dar mai ales in bucatarie si medicina traditionala. Efectele preparatelor pe baza de ardei iute sint cunoscute si in medicina moderna, astfel ca gasim in farmacii medicamente cu ardei iute recomandate in tratamentul unor boli respiratorii, pentru accelerarea metabolismului sau dureri reumatice. De asemenea, e un ingredient ideal in curele de slabire si chiar si in tratamentul tumorilor canceroase. In cosmetica, ajuta la cresterea parului. Unele soiuri de ardei iute sint cultivate ca plante ornamentale. Cel mai spectaculos efect este, totusi, acela anticancerigen. Capsaicina poate distruge 80% din celulele canceroase in cazul cancerului de prostata, de ovar, mamar, de pancreas, piele, colon si pulmonar. Capsaicina este un antioxidant care protejeaza ADN-ul celular, motiv pentru care ardeiul iute are si rol in preventia acestei maladii. Cu cit este mai iute un ardei, cu atit contine mai multa capsaicina.

Uimitor pentru digestie si sistemul circulator

Ardeiul iute este un stimulent digestiv, recomandindu-se in astenii digestive, hipoaciditate gastrica si in dispepsii atone. In cazul mincarurilor grele, adaosul de ardei iute este o solutie pentru usurarea digestiei, deoarece stimuleaza secretia de suc gastric si previne balonarile. Este benefic si pentru tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitind vindecarea leziunilor stomacale si a ulcerelor intestinale. Deci e gresit sa credem ca „roade“ stomacul, in realitate ii reface mucoasa. In cantitati mari, insa, poate avea actiune purgativa si poate provoca pirozis (senzatie de arsura care urca din stomac prin esofag). Datorita capsaicinei, ardeiul iute poate preveni comotiile cerebrale si poate scadea nivelul colesterolului in singe. Nu este nimic mai uimitor decit efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator. Alimenteaza elementele vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si echilibreaza tensiunea arteriala. Curata arterele si diminueaza trigliceridele si agregarea plachetara, crescind in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu rol important in formarea cheagurilor de singe. Oamenii care consuma din belsug ardei iute au sanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonara. Se spune ca ardeiul iute poate opri un atac de cord in maximum 30 de secunde.

Desfunda iute nasul

Virozele respiratorii pot fi tratate cu tinctura de ardei iute, datorita proprietatilor antiinfectioase, antiseptice, antivirale, dar si datorita continutului ridicat de vitamina C al acestui preparat iute. Tinctura se administreaza timp de sapte-zece zile, in doze de cite o jumatate de lingurita de tinctura diluata intr-un pahar cu apa, de trei-patru ori pe zi. Specialistii ne sfatuiesc sa asociem tinctura de ardei iute cu plante care stimuleaza imunitatea: echinaceea, coada-soricelului, busuioc, rozmarin. Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. In plus, ardeiul iute este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten, cu rol in protejarea tractului respirator si in reducerea simptomelor astmului. In oboseala corzilor vocale, se foloseste decoctul de ardei iute. Stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din plamini sau fosele nazale. Capsaicina actioneaza mult mai repede decit produsele farmaceutice. Un ceai cu ardei iute desfunda rapid nasul infundat. Adaugati praf de ardei iute intr-un pahar cu apa si trageti incet pe fiecare nara. Nasul infundat se desfunda inspirind in dreptul unui ardei iute taiat. Tot pentru git, bunicii nostri fierbeau o jumatate de lingura de seminte de ardei iuti in doua linguri de apa, amestecau cu miere si inghiteau mixtura. In medicina populara, acest praf se folosea si contra durerilor de urechi la copii. Rachiul amestecat cu praf de ardei iute calma accesele de tuse.

Stimuleaza imunitatea si memoria

Ardeiul iute stimuleaza imunitatea. Doua lingurite de ardei iute pisat furnizeaza 47% din doza zilnica de vitamina, A cu rol important in lupta antiinfectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusiv a membranelor mucoase. Vitamina A este prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni. Studiile arata ca ardeii iuti sint un excelent remediu de prevenire a diabetului de tip II, ajutind la stabilizarea nivelului de zahar din singe. Mai este indicat in etilism cronic, sub forma de tinctura de ardei iute, din care se beau 10-30 de picaturi in ceai amar, cind apare nevoia de a consuma alcool. In dischinezii biliare, se poate tine o cura care consta in consumul constant, dar moderat (3-4 grame) de ardei iute la fiecare masa. In doze mici, ardeiul pisat elimina calculii renali, fiind totodata un calmant al durerilor de rinichi si vezica. O jumatate de ardei iute pe zi are si efecte stimulente asupra sistemului nervos, creind o stare de buna dispozitie. Actioneaza asupra proceselor de memorare si invatare. Este un afrodisiac, mai ales daca se asociaza cu sucul de cartof. Puneti pe periuta de dinti putina pudra de ardei iute si spalati-va. Aceasta operatie este benefica pentru gingii, iar daca faceti gargara cu o solutie de ardei iute, veti scapa de dureri de git.

Alunga durerea articulara

Si extern ardeiul iute face minuni. In farmaciile naturiste se gasesc unguente din ardei iute. Acestea sint recomandate in reumatism, in nevralgii si afectiuni ale nervilor periferici, osteoartrita, dureri de cap. Frectionarea cu acest unguent intensifica circulatia sangvina in zona afectata de reumatism, da senzatia de incalzire a articulatiilor si indeparteaza durerea. Ardeiul iute este indicat si in degeraturi, amorteala picioarelor si tulburari de mers. Unguentele pe baza de ardei iute sint utile in lumbago, algii reumatismale si crampe musculare. Persoanele care au probleme cu caderea parului pot masa zilnic radacinile firelor de par cu tinctura de ardei iute. Aceasta solutie intareste radacina si stimuleaza circulatia sanguina la nivelul pielii capului. Trebuie sa avem grija, caci tinctura poate fi iritanta daca este aplicata pe rani. Nu aruncati sucul de la ardeii iuti murati. Dupa filtrare, este foarte bun pentru masajul capului, stimulind circulatia sanguina la nivelul radacinii parului. Fiind benefic pentru piele, ardeiul iute e de folos si in psoriazis, ameliorind simptomele. In neuropatia diabetica, aplicarea locala a capsaicinei duce la atenuarea durerii. Ardeiul iute macerat in alcool timp de 10 zile este foarte bun in afectiuni si dureri reumatismale. Sub forma de pudra, vindeca ranile. Aplicind un strat subtire pe zona afectata, rana se va curata. Cei care sufera de miini si picioare reci trebuie sa faca frectii cu tinctura din ardei iute. Pentru calmarea durerilor articulare, majoritatea plasturilor din farmacii contin ardei iute.

O metoda de slabire picanta

Caldura care este resimtita in urma consumului de ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor. Cu alte cuvinte, mincind ardei iute, se poate slabi natural, iar efectul dureaza si 20 de minute dupa ingerare. Pentru a scapa de kilogramele in plus, trebuie sa ne ajutam organismul sa isi accelereze procesele metabolice, deoarece un metabolism rapid duce la activarea termogenezei, iar prin termogeneza excesul de calorii este convertit in energie termica. Rezervele de lipide sint cele mai importante surse de energie ale corpului, deci stimularea termogenezei va avea efecte asupra arderii depunerilor de grasimi. Unul dintre cele mai cunoscute alimente cu efect termogen este ardeiul iute. Desigur, se slabeste si prin transpiratia provocata de iuteala ardeilor, de aceea e bine sa punem lichidele la loc, bind mai multa apa. Ardeiul iute diminueaza si apetitul. Consumindu-l cu regularitate, veti observa ca tentatiile dulci si sarate nu va vor mai chinui. Gustul picant al ardeiului iute nu il recomanda ca aliment independent. Din fericire, aceasta leguma poate fi preparata in fel si chip. Poate fi adaugata in salate, sandvisuri, sosuri, orice mincare gatita. Se face si dulceata din ardei iuti. Daca nu suportati gustul picant, luati suplimente alimentare pe baza de ardei iute. Nu uitati! Pudra de ardei iute uscat are cele mai mari proprietati vindecatoare. Iar daca vi se pare ca pisca prea tare, beti o cana de lapte si iuteala va trece.

sursa: http://www.iherb.org/117-2/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>