Stiinta in spatele ardeilor iuti

Stiinta in spatele ardeilor iuti

Stiinta in spatele ardeilor iuti

Sa pulverizezi cu ardei iute un intreg apartament plin de oaspetii la masa este un mod dramatic de a demonstra efectul puternic al capsaicinei asupra glandelor lacrimale si a tractul respirator.

Capsaicina este, desigur, substanta rauvoitoare responsabila pentru ochi inlacrimati, sughit, si nascocitul „exit burn” pe care intreaga planeta a ajuns sa-l asocieze cu o doza estimata gresit de ardei iute.

In cazul meu, am lasat o tigaie, cu putin ulei, pe plita prea mult timp inainte sa adaug cativa pumni de de birds eye chilli, tocat marunt, in centrul sau fierbinte. Valul rezultat s-a raspandit rapid in fiecare camera din micul apartamentn iar grupul plangand de aproximativ 10 persoane a petrecut 15 minute, ingramaditi afara, uitandu-se la ferestrele deschise cum aperitivele si starea de spirit se racesc. In ciuda celei mai bune incercari ale mele de a reface atmosfera, cu o prelegere improvizata si revigoranta despre chimia si biologia acestei molecule tafnoase, seara a ramas citeste mai departe

Piperul Cayenne, un condiment – medicament care lupta cu kilogramele in plus

Planta si fructe Cayenne

Planta si fructe Cayenne

Generalitati

Piperul Cayenne sau Piperul rosu, este un produs extras din Ardeiul Cayenne un ardei iute din clasa Capsicum Frutescens, originar din Guyana.

Piperul Cayenne este o pudra aromata usor amaruie, cu gust foarte iute si culoare rosie asemanatoare cu boiaua dar de cateva ori mai iute, calitatile lui sunt cunoscute de mii de ani, este folosit in toata lumea ca si condiment-medicament benefic in numeroase afectiuni, este apreciat pentru efectele sale de imbunatatire a circulatiei sangelui si de detoxifiere a organismului.

Piperul rosu se obtine prin uscarea si macinarea fina a pulpei si semintelor ardeiului Cayenne. I se spune piper datorita iutimii sale si pentru ca este folosit in special uscat si macinat sub forma de pudra. citeste mai departe

Plantele comunica intre ele

Planta chilli

Planta chilli

La fel ca oamenii, plantele au nevoie de incurajare pentru a se dezvolta, motiv pentru care comunica intre ele, sustin cercetatorii.

Un studiu a demonstrat ca plantele de ardei iute aflate in perioada de germinare cresc mai bine atunci cand sunt asezate langa un vecin „prietenos”, in cazul de fata, un busuioc adult. In schimb, plasate langa un vecin „rautacios”, precum feniculul, plantele nu au mai prosperat.

Uneori, spun oamenii de stiinta, plantele isi dau seama langa ce vecini stau chiar si atunci cand se afla in stadiul de seminte. „Rezultatele noastre arata ca plantele sunt capabile sa influenteze pozitiv dezvoltarea semintelor printr-un mecanism necunoscut pentru moment. In acelasi mod, vecinii „rai”, precum feniculul, impiedica germinarea semintelor de ardei iute. citeste mai departe

Jiuce de castraveti, frunze de nap si jalapeno

Suc de castraveti, frunze de nap si jalapeno

Suc de castraveti, frunze de nap si jalapeno


In aceasta reteta de suc, poti modifica nivelul de iuteala de la slab (indepartand semintele din jalapeno), pana la ambitios de iute (daca storci ardeiul in intregime).

Folosesc acest suc in cazul in care simt ca racesc, fiind sarac in zaharuri si bogat in nutrienti care intaresc sistemul imunitar, in special in vitamina C si clorofila.

Ingrediente

Mousse de ciocolata cu ardei iute

Mousse de ciocolata cu ardei iute

Mousse de ciocolata cu ardei iute


Ingrediente principale: ciocolata neagra (minimum 70% cacao), ardei iute, rom brun, smantana pentru frisca, crema fina de branza.

Ingrediente

  • 200 g ciocolata neagra (minimum 70% cacao)
  • 50 ml rom
  • 200 ml smantana pentru frisca (mai grasa)
  • 2 linguri cu cacao
  • 100 g crema fina de branza
  • ½ lingurita cu ardei iute tocat fin citeste mai departe

Jalapeno poppers

Jalapeno poppers

Jalapeno poppers

Bun, azi o sa va arat cum am facut eu Jalapeno Poppers. Reteta am vrut sa fie cea originala/clasica si pentru asta a fost nevoie sa invart putin internetul.

Avem nevoie de:

  • cativa jalapeno – eu i-am luat din Mega Image Concept Store la 80 lei/kg. Dar la o simpla cautare pe internet i-am gasit si la 40 lei/kg (recomand). Cu cat mai mari cu atat mai bine.
  • crema de branza ~150 Gr
  • cheddar ~100 Gr
  • un ou
  • lapte
  • faina
  • pesmet
  • sare, piper

Si se fac cam asa:

Punem crema de branza intr-un bol si radem cheddar-ul peste. Asezonam si amestecam bine bine. citeste mai departe

Ardeiul CAYENNE, remediul-minune care poate opri sangerarile si un atac de cord

Ardeiul CAYENNE remediul-minune

Ardeiul CAYENNE remediul-minune

Medicul naturist legendar John R. Christopher vorbeste despre utilizarea acestui condiment ca remediu de urgenta pentru un atac de cord si oprirea sangerarii ranilor severe, inclusiv a celei provocate de o impuscatura.

Cum putem opri un atac de cord cu cayenne

„In cei 35 de ani de meserie nu am pierdut nici un pacient cu atac de cord, iar motivul este ca, de cate ori sunt chemat in astfel de cazuri de urgenta, daca persoana inca mai respira, ii dau sa bea o cana cu ceai de cayenne (1 lingurita la o cana de apa fierbinte). In cateva minute, pacientul este deja pe picioare. Este unul din cele mai rapide remedii care pot fi administrate in astfel de situatii limita. Ceaiul cald de cayene deschide structura celulelor si merge direct la inima prin sistemul arterial, hranindu-l.”

Nu este un miracol. Doctorul Christopher explica acest lucru prin faptul ca Ardeiul cayenne produce un citeste mai departe

Ardeiul iute, afrodisiac, remediu anti-raceala, anti-cancer

Afrodisiac, remediu anti-raceala, anti-cancer

Afrodisiac, remediu anti-raceala, anti-cancer

O iesire mai speciala in oras, alegerea unui alt tip de muzica sau o mancare mai picanta decat de obicei, sunt mici trucuri de ocolire a rutinei.

Ardeiul iute ne poate condimenta alegerile culinare, sentimentale (în combinatie cu suc de cartof este un afrodisiac puternic), iar consumat în limite rezonabile, ardeiul aduce bunastarea fizica. Concureaza cu ceapa si usturoiul in topul remediilor anti-raceala.

Beneficiile aduse sanatatii de consumul de ardei iute:

  • distruge celulele canceroase
  • ajuta la pierderea in greutate
  • amelioreaza sinusurile congestionate
  • previne ulcerul
  • combate caderea parului

citeste mai departe

Fapte sau mituri despre mancarea condimentata

Fapte sau mituri despre mancarea condimentata

Fapte sau mituri despre mancarea condimentata

Stim cu totii acel sentiment: iei o muscatura din ceva picant si o caldura se raspandeste incet in gura ta. Limba ta arde. Ce e de facut? Si ce anume contine acel aliment picant incat simti ca gura „iti ia foc”?

Limba noastra poseda mii de receptori de durere, numiti receptori VR1. Capsaicina, ingredientul activ care ofera alimentelor picante caldura, interactioneaza cu acesti receptori de durere, cauzand o senzatie de arsura care este similara cu cea pe care o avem atunci cand consumam ceva fierbinte. Deci, da, exista un motiv pentru care numim atat alimentele picante si alimentele cu temperaturi ridicate, „fierbinti”.

Testaii-va cunostintele legate de alimentele condimentate cu afirmatiile adevarate sau false de mai jos. citeste mai departe

Retetele lui Anelis – dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute

Un preparat total neobisnuit care nu este dorit la micul dejun dar care va fi cu siguranta garnitura vedeta, alaturi de o friptura apetisanta sau langa o combinatie de branzeturi.

Ingrediente: 1 kg ardei iuti rosii, 250 ml otet de mere, 400 gr zahar brun, 1 lingura sare, 1 lingurită piper, 1 lingurita rozmarin sau cimbru dupa preferinţe, 4 foi dafin.

Ardeii iuti se taie pe lungime in fâsii, se adauga restul ingredientelor si se fierbe compozitia la foc puternic. Dupa ce incepe sa fiarba, se reduce flacara si se lasa timp de aproximativ 25 min. Se amesteca din cand in cand cu atentie, pentru a se pastra fasiile de ardei intregi. Se pune in borcane.

sursa: http://cluj-am.ro/index.php/retete/5929-retetele-lui-anelis-dulceata-de-ardei-iute

Gem de ardei iute

Gem de ardei iute

Gem de ardei iute

Mai aveti loc in camara pentru cateva borcanele cu acest gem pe care vi-l propune mama mea? Este surprinzator de delicios, dulce-iute, cu aroma fina de ardei. Se potriveste cu o branza cremoasa, cu paine neagra sau cu o friptura simpla.

Ingrediente pentru Gem de ardei iute

Tarta cu ceapa rosie, fenicul si ardei iute

Tarta cu ceapa rosie, fenicul si ardei iute

Tarta cu ceapa rosie, fenicul si ardei iute


Legumele caramelizate pe foetaj crocant sunt ideale pentru o cina usoara. Se serveste cu o salata verde.

Ingrediente:

  • 250g foetaj
  • 2 cepe rosii
  • 3 bucati de fenicul
  • 1 ardei iute rosu
  • 100ml ulei de masline
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingurita seminte de coriandru, zdrobite citeste mai departe

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute

Sosurile si pastele de ardei iute sunt condimente superbe. Se pot folosi si ca marinade, si ca dipuri si ca ingrediente pentru asezonarea sosurilor si supelor picante.

Din cate am observat, din pounctul de vedere al ingredientelor componente, acest gen de pasta se poate prepara cam in trei mari variante: paste compuse doar ardei iute si sare, uneori si cu usturoi; paste de ardei iute dulci; paste de ardei iute cu gust si aroma mai complexa, continand si mirodenii, ceapa, ghimbir, ierburi etc.

Va propun o varianta simpla si gustoasa, ce face parte din ultima categorie enumerata de mine. Bineinteles, gustul sau este preponderent iute, sar cu accente dulci-acrisoare-sarate, este foarte aromata, datorita mirodeniilor si prezinta un usor accent “afumat”, provenit de la ardeii copti. citeste mai departe

Ce se intampla in corpul tau cand mananci ardei iuti

Ce se intampla in corpul tau cand mananci ardei iuti

Ce se intampla in corpul tau cand mananci ardei iuti

Conform unui studiu recent, capsaicina, substanta ce se gaseste in ardeiul iute si care ii asigura gustul, ar putea fi folosita in prevenirea cancerului intestinal.

Compusul care da iuteala ardeilor ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer intestinal, sustine un studiu recent, citat de Daily Mail.

Cercetatorii au administrat capsaicina soarecilor, acestia fiind predispusi genetic sa dezvolte tumori in tractul gastrointestinas. Substanta administrata a declansat un receptor de durere in interiorul celulelor din intestine, declansand astfel o reactie ce rduce riscul de a face tumori colorectale.

Tot in cadrul acestui experiment, oamenii de stiinta au descoperit ca administrarea acestei substante a marit durata de viata a soarecilor cu peste 30%. Mai mult, potrivit Daily Mail, capsaicina are un efect si mai mare atunci cand citeste mai departe