Sos de ardei iute cu usturoi

Sos de ardei iute cu usturoi

Sos de ardei iute cu usturoi

Oh, Sriracha, ador sriracha. La un moment dat, in ultimul an sau pe acolo, a inlocuit Tobasco ca sosul meu iute preferat. E dulce, e picant, si cu o doza consistenta de usturoi, este mult mai aromat decat sticluta mica cu capacul rosu.

Si cu doar 5 ingrediente, este atat de usor sa-ti faci propriul sos de usturoi cu ardei iute la domiciliu. Proaspat. Si cu mai putin (fara!) guma xantan.

Ardeiul gras rosu ii ofera densitate sosului, precum si dulceata naturala (fara adaos de zahar!). Iar apoi iutimea. Daca nu sunteti amatori de iute, folositi mai putin ardei iuti decat in reteta (reteta originala continea 4 ardei Habanero sau alti ardei iuti rosii sau oranj).

Am folosit ardei iuti Tepin, dupa ce odrasla de 2 ani, a dat peste un mic arbust care crestea salbatic in curtea din spate. “Zmeura doare” au fost primele cuvinte mormaite in cele din urma, dupa cateva minute de plans si salivare de parca avea rabie.
Si pe buna dreptate – ardeiul iute Tepin este foarte iute.

Nebun de iute! Sunt fie aproape la fel de iuti ca ardeii habanero sau la fel de iuti ca ardeii habanero, in functie de site-ul pe care te uiti. Este ardeiul oficial nativ din Texas (distinctia este importanta pentru a nu ofensa jalapeno) si in cea mai mare parte cresc salbatic, deoarece semintele nu vor germina, decat daca trec prin tractul digestiv al unei pasari.

Planta noastra salbatica creste in coltul neglijat al curtii… chiar sub niste cabluri de inalta tensiune.

Deoarece sosul nu are nici un fel de agenti de ingrosare comerciali, textura va semana cu un sos salsa de rosii proaspat facut in casa. Dupa ce aromele se aseaza timp de cateva zile, singura ta problema va fi cum sa combini cate o lingura din acest sos vibrant rosu-oranj cu orice, de la micul dejun la desert :)

Ingrediente

  • 2 ardei grasi, fara codita si curatati de seminte
  • 2-4 ardei iuti, rosi sau oranj (habanero, fresno, etc), fara codita (eu am folosit 8 ardei Tepin)
  • 3/4 cana otet de mere
  • 5 catei de usturoi
  • 1/2 lingurita de sare

Mod de preparare

  • Marunteste grosolan ardeii dulci, cei iuti si usturoiul, pune-i intr-o tigaie mica, adauga otetul si sarea;
  • Odata ce a inceput sa fiarba, redu focul si lasa-l sa fiarba inabusit timp de 10 minute;
  • Nu sta deasupra tigaii, sa inhalezi aburii;
  • Transfera in blender continutul tigaii si amesteca-l ~10 secunde sau pulseaza-l pana ajunge la densitatea dorita;
  • Muta continutul intr-un borcan (borcane) si lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei;
  • Acopera borcanele si tine le la frigider cel putin 3 zile, inainte de a le consuma;
  • Sosul va tine saptamani – luni! daca e tinut in frigider.

sursa: http://www.thebrewerandthebaker.com/archives/12806

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>