Sosurile, „bombe” pline de zahar si substante chimice

Sosurile pline de zahar si substante chimice

Sosurile pline de zahar si substante chimice

Sosurile nu sunt ceea ce par, aceasta este concluzia Asociatiei Pro Consumatori, care a analizat continutul a 155 de sosuri comercializate in marile structuri comerciale.

Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: „Sa invatam sa intelegem eticheta!” Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat sa faca achizitii in cunostinta de cauza pentru familiile lor. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Concluziile sunt menite sa provoace dureri de cap, de stomac doar daca se consuma astfel de produse: „Sosurile din fast-food-uri sunt solutii chimice! Sos de usturoi cu 1% usturoi deshidratat si 7 substante chimice! Sos barbeque cu aroma de afumatura si 10 lingurite de zahar! Sos pentru gratar cu aroma de fum si 8 lingurite de zahar! Sos de peste cu o patrime sare! Sos de maioneza cu 11 aditivi alimentari! Un sfert din sosurile de maioneza analizate contin cate 7 substante chimice!

8 din 10 sosuri de maioneza contin intre 5 si 11 substante chimice!

Sos de maioneza cu 0,1% praf de galbenus de ou! Galbenusul de ou din sosurile de maioneza nu depaseste 5%! 7 din 10 sosuri de maioneza contin EDTA! Sos salata cu aroma de iaurt si EDTA! Sos mexican cu aroma de fum si extract de drojdie! Sos Taco Salsa cu solutie de dezghetat sosele! Sos de ciuperci cu extract de ciuperci, extract de legume si arome! Sos tiganesc cu zaharinat de sodiu, indulcitor sintetic de 500 de ori mai dulce decat zaharul! Sos vanatoresc cu pulbere de praz! Sos cu aroma de hrean si zaharinat de sodiu! Sos Andalouse cu aroma de ardei si 1% praf de ou! Sos iute cu aroma de ardei iute si conservanti! Un sfert din sosurile de rosii nu contin aditivi alimentari!

8 din 10 tipuri de ketchup sunt realizate din pasta de tomate! Ketchup cu aroma de tomate, sucraloza si conservanti! Sos de rosii cu monoglutamat de sodiu si sare de lamaie! Jumatate din ketchup-urile/sosurile de rosii analizate contin cate 2 tipuri de conservanti!

2 din 10 tipuri de ketchup contin cate 6 aditivi alimentari! Sosurile de soia sunt solutii de saramura cu gust de soia! Jumatate din sosurile de soia analizate contin intre 16,5% si 22,3% sare! Sos de soia cu 10 lingurite de zahar! Sos de soia cu proteina hidrolizata din soia! Sos de soia cu 3 potentiatori de gust si aroma!”

Expertii APC au analizat continutul a 31 sosuri de maioneza, 33 sosuri de rosii, 20 sosuri de soia, 7 sosuri de usturoi si 64 de alte tipuri de sosuri. Rostul sosurilor este acela de a imbunatati aspectul si gustul mancarii, dar si de a face mai placuta masticatia si de a pune in valoare structura preparatului, toate acestea contribuind la implinirea satisfactiei promise de vederea unei farfurii organizata cu mestesug si de adierea aromelor incitante din preajma.

sursa articol: https://www.bursa.ro/sosurile-bombe-pline-de-zahar-si-substante-chimice-66846633

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *